Hoe voeg ik producten toe met de import & export-tool?

Onze supportafdeling helpt je met plezier om jouw producten te importeren in Orderchamp, mits je hier een Excel (CSV) bestand van hebt. Deze kan je vaak uit het systeem dat je gebruikt voor voorraadbeheer exporteren. De sheet moet de volgende data bevatten:

• Product ID: hetzelfde voor varianten van hetzelfde product (Verplicht);
  • Producttitel: de naam van het product wat ook getoond zal worden in je storefront (verplicht);
  • Varianten per product: een unieke rij per variant. In de kolommen "Option:..." kan je achter "Option:" neerzetten om wat voor variaties het gaat, bijvoorbeeld "Option:Size";
  • Brand: het merk van het product (verplicht);
  • Case quantity: per hoeveel mag dit product verkocht worden?;
  • Prijs: De B2B/inkoopprijs, dus de prijs die retailers betalen om dit product in te kopen. Deze prijs is exclusief BTW en schrijf je met een punt i.p.v. een komma) (verplicht);
  • MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price): De aanbevolen consumenten prijs = voor hoeveel jouw klanten het product mogen verkopen aan de consument. Dit is inclusief BTW en schrijf je met een punt i.p.v. een komma. Let op: Er moet een minimale marge van 35% (1.35) zitten tussen de prijs en MSRP (verplicht);
  • Inventory: Voorraad, geef aan of je backoffice accepteert of niet (Verplicht mits Inventory policy op "deny");
  • Inventory policy: Deze kan je instellen op "Continue" of "Deny". Continue houdt in dat producten besteld kunnen worden wanneer deze niet op voorraad zijn. Deny houdt in dat producten enkel besteld kunnen worden wanneer deze op voorraad zijn;
  • SKU: de product code, uniek per productvariant (verplicht);
  • Weight: vermeld het gewicht van de producten (verplicht);

• Materials: vermeld de materialen van de producten, bijvoorbeeld “cotton, concrete, wood, polyester” (verplicht);

• Made in: hier kan je het land van productie aangeven, gebruik hiervoor de tweeletterige landcodes, bijvoorbeeld “NL, TR, CN, IN, IT”;

• Waarden: vermeld de specifieke waarde van jouw product (alleen als het er daadwerkelijk aan voldoet), bijvoorbeeld “Dutch-design, handmade, eco-friendly, organic, social”;

• Tax level: BTW percentage, opties: High/Low. Verschilt per land wat de precieze percentages zijn (NL high: 21%, low 9%);
  • Categories: let op! je kan zelf geen categorieën toevoegen. Je kan wel kiezen uit onze categorieën. Om te zien welke categorieën wij aanbieden kan je in de backoffice gaan naar Importeer > (klik op button) "Available Categories";

• Images: de productafbeeldingen. Als je deze allemaal tegelijk wil importeren, hebben wij de afbeeldingsURL nodig. Bekijk ook het artikel om te lezen welke eisen wij aan de productfoto's stellen. (verplicht);
  • Description: omschrijving van het product bestaande uit minimaal 25 karakters. Het liefst zo duidelijk mogelijk, zodat retailers precies weten wat het product is. (verplicht).

Je kan ons importeer format vinden in de backoffice (zie printscreen hieronder). Je klikt vervolgens op "Productsheet Example" waarna het voorbeeldbestand wordt gedownload op jouw computer. Open vervolgens dit document.

Je ziet vervolgens de kopjes zoals eerder beschreven met voorbeelden wat je kunt invullen:

Je kan het exportbestand wat je uit jouw systeem hebt gehaald hierin verwerken.

Wanneer je alle productdata hebt ingevoerd, moet je deze opslaan als UTF-8. Dat doe je als volgt: Klik op "Bestand" > Opslaan Als > Selecteer "CSV UTF-8 (Comma delimited)" (zie printscreen hieronder) > klik op "Opslaan".

Het kan ook zijn dat je op een iets andere manier je product op moet slaan, zoek echter altijd het kopje waar in eerste instantie "Excel workbook (*.xlsx)" staat en selecteer dan de CSV UTF-8 keuze. Bijvoorbeeld:

Laad nu het bestand in door in de backoffice te gaan naar "importeer" > bladeren > selecteer het bestand dat je in wilt laden > klik op "Uploaden".

Vervolgens probeert het systeem al automatisch de kopjes die je in excel hebt ingevoerd te koppelen aan de juiste product data. Dubbelcheck altijd even of er iets mist en mocht er iets missen, voeg dit dan nog toe. Zie in de print screen hieronder hoe je dat doet.

Wanneer alles goed staat, klik je op "valideren". Wanneer je veel producten inlaadt, kan het even duren voordat je naar het volgende scherm gaat. Eenmaal gevalideerd, krijg je het volgende scherm te zien:

Wanneer je klikt op "import starten", worden de producten ingeladen.

Mocht je hier errors krijgen, kan je klikken op "view errors" (zie print screen hieronder)

.png

Hier zie je dan een foutmelding, dat houdt in dat er iets mis is gegaan in de sheet. De foutmelding geeft aan welk data stuk verkeerd is. In het voorbeeld hieronder gaat het om een product met hetzelfde SKU:

Probeer de errors te verhelpen in de sheet aan de hand van de foutmeldingen die het systeem geeft. Echter, je kan de import met errors wel inladen. Dan worden alleen de correcte producten ingeladen en kan je alsnog de foutieve producten eerst aanpassen in de sheet voor je deze opnieuw inlaadt.

Mocht je er hierna nog steeds niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op via support@orderchamp.com. Gelieve het bestand dat je probeert in te laden gelijk mee te sturen. Wij helpen je graag verder!

Uiteraard is het ook mogelijk om producten handmatig in te voeren. Lees hier hoe je dat moet doen